INFLUENCE OF CHANGESIN AMINO ACID COMPOSITION OF BLOOD PROTEIN HYDROLYSATE ON THE PRODUCTIVITY OF ВНК-21/2-17 CELL LINEAGE AND AMOUNT OF FMDV IMMUNOGENIC COMPONENTS
https://doi.org/10.29326/2304-196X-2018-1-55-59
Abstract
The raw material for blood protein hydrolysate preparation is whole animal blood, its clots and other serum production wastes. The dependence of ВНК-21/2-17 cell lineage productivity on the season of hydrolysate raw material preparation was observed. Cell growth stimulated by blood protein hydrolysate from raw material prepared in summer months 1.2–1.3 times exceeded cell growth stimulated by blood protein hydrolysate prepared in autumn-winter period (differences are significant, p < 0,001). The amount of FMDV immunogenic components from “summer” blood protein hydrolysate 1.3–1.6 exceeded the amount obtained during other seasons of the year (differences are significant, p < 0,001). There was found a direct correlation between BHK-21/2-17 cell lineage productivity, concentration of FMDV immunogenic components and seasonal dynamics of the contents of the following amino acids composing blood protein hydrolysates: alanin, asparagine, valine, histidine, glycine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, proline, serine, tyrosine, threonine, tryptophane, and phenylalanine. To increase BHK-21/2-17 cell lineage productivity and concentration of FMDV immunogenic components it was suggested to add some additional amino acids into the culture growth medium for suspension cell culture in autumn-summer period together with blood protein hydrolysate
About the Authors
M. A. ShevchenkoRussian Federation
Leading Veterinarian.
Vladimir.
M. N. Guseva
Russian Federation
Senior Researcher, Candidate of Science (Biology).
Vladimir.
D. A. Lozovoy
Russian Federation
Director, Candidate of Science (Veterinary Medicine).
Vladimir.
M. I. Doronin
Russian Federation
Researcher, Candidate of Science (Biology).
Vladimir.
D. V. Mikhalishin
Russian Federation
Head of the Laboratory, Candidate of Science (Veterinary Medicine).
Vladimir.
V. V. Mikhalishin
Russian Federation
Chief Expert, Information and Analysis Centre, Doctor (Veterinary Medicine), Professor.
Vladimir.
References
1. Бондаренко А. Ф. Качественный и количественный им-мунохимический анализ вирусных белков: метод. материал. – Суздаль: Влад. НИИ сел. хоз-ва, 1994. – 92 с.
2. Гидролизаты молочных мышечных и растительных бел-ков как основы питательных сред для культивирования кле-ток и вирусов / Л. П. Дьяконов, Г. М. Строкина, А. Ф. Конюхов [и др.] // Цитология. – 1994. – Т. 36, № 6. – С. 522–524.
3. Гланц С. Медико-биологическая статистика: пер. с англ. – М.: Практика, 1998. – 459 с.
4. Дьяконов Л. П. Культуры клеток животных: современ-ные аспекты биотехнологии и взаимодействия клеток с инъ-екционными патогенами // Цитология. – 1994. – Т. 36, № 6. – С. 503–504.
5. Ермакова Н. В. Сезонность и технологический стресс в животноводстве // Ученые записки Орловского гос. ун-та. Серия: Естественные, технические и медицинские науки. – 2014. – № 3 (59). – С. 148–151.
6. Изучение изменений аминокислотного состава пита-тельных сред в процессе культивирования клеток ВНК-21/2-17 / М. Н. Гусева, Д. А. Лозовой, Е. Г. Кузнецова [и др.] // Ветери-нария сегодня. – 2014. – № 3. – С. 35–42.
7. Конюхов А. Ф. Метаболические потребности клеточных культур сельскохозяйственных животных и конструирование питательных сред на основе отечественных компонентов // Ветеринарная иммунология и биотехнология. – 1988. – Т. 66. – С. 125–129.
8. Нельсон Д., Кокс М. Основы биохимии Ленинджера: в 3 т. Т. 2. Биоэнергетика и метаболизм. – М.: БИНОМ. Лаборатория знаний, 2011. – 636 с.
9. Оптимизация состава питательных сред для культиви-рования суспензии клеток BНK-21/2-17 / М. Н. Гусева, Д. В. Ми-халишин, А. А. Шишкова [и др.] // Ветеринария сегодня. – 2016. – № 4. – С. 35–39.
10. Питательные среды для выращивания культур клеток и вирусов / Н. Н. Гизитдинов [и др.] // Достижения науки и тех-ники. – 1992. – № 6. – С. 22–23.
11. Сергеев В. А., Непоклонов Е. А., Алипер Т. И. Вирусы и вирусные вакцины. – М: Библионика, 2007. – 524 с.
12. Строкина Г. М. Конструирование питательных сред для культивирования клеток животных на основе гидролизатов белков сыворотки молока // Питательные среды и сыворотки для культивирования клеток: тез. докл. Всесоюз. конф., Коль-цово, 14–17 окт. 1991. – Новосибирск, 1991. – С. 12.
13. Фрешни Р. Я. Культура животных клеток: практ. руко-водство. – М.: БИНОМ. Лаборатория знаний, 2017. – 691 с.
Review
For citations:
Shevchenko M.A., Guseva M.N., Lozovoy D.A., Doronin M.I., Mikhalishin D.V., Mikhalishin V.V. INFLUENCE OF CHANGESIN AMINO ACID COMPOSITION OF BLOOD PROTEIN HYDROLYSATE ON THE PRODUCTIVITY OF ВНК-21/2-17 CELL LINEAGE AND AMOUNT OF FMDV IMMUNOGENIC COMPONENTS. Veterinary Science Today. 2018;(1):55-59. https://doi.org/10.29326/2304-196X-2018-1-55-59