USE OF RAPID METHODS FOR TESTING MEAT, VISCERA AND ANIMAL PRODUCTS
Full Text:
Abstract
Rapid methods of testing are widely used in current laboratory practice. They enable to perform the analysis of animal raw materials and animal products much faster in comparison with classical methods. Different methods of rapid diagnosis were evaluated, and identification of Salmonella, Listeria monocytogenes, coliforms, QMAFAnM was performed. The following methods of analysis were used: fluorescent analysis, enzyme linked fluorescent assay (ELFA), and immunochromatographic assay. TEMPO® BMerieux system was used for quantitative determination of QMAFAnM and coliforms; VIDAS and miniVIDAS instruments were used for the diagnosis of Salmonella and Listeria monocytogenes; immunochromatographic test-systems Singlepath were also used. All the used rapid methods have demonstrated high accuracy and specificity, they allow to shorten test time, and their results were confirmed by classical microbiological tests. 100 positive confirmed results were obtained from testing beef samples (10.8% of the total number of tests performed). 53 positive results were obtained in rapid test (confirmed by classical test), which makes 20.37% of the total number of tests performed. 56 positive confirmed results were obtained from testing cattle viscera using classical tests (12.6%). 13 samples tested positive using rapid test (13%). The used rapid tests are timesaving, demonstrate high accuracy and specificity, enable to trace measurements; tools are easy to use and maintain, and reagents have a long shelf life.
Keywords
флуоресцентный метод,
энзимсвязанный иммунофлуоресцентный анализ,
иммунохроматографический метод,
Salmonella,
Listeria monocytogenes,
БГКП,
КМАФАнМ,
говядина,
мясо,
внутренние органы,
fluorescent assay,
enzyme linked fluorescent assay,
immunochromatographic test,
Salmonella,
Listeria monocytogenes,
coliforms,
QMAFAnM,
beef,
meat,
viscera
References
1. ГОСТ 31659-2012 (ISO 6579:2002). Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella. -Введ. 01.07.13. - М.: Стандартинформ, 2014. - 25 с.
2. ГОСТ 10444.15-94. Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов. - Введ. 01.01.96. - М.: Стандартинформ, 2010. - 7 с.
3. ГОСТ 32031-2012. Продукты пищевые. Методы выявления бактерий Listeria monocytogenes. - Введ. 01.07.14. - М.: Стандартинформ, 2014. - 28 с.
4. ГОСТ 31747-2012. Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий). - Введ. 01.07.13. - М.: Стандартинформ, 2013. - 20 с.
5. МР 11-3/278-09. Методы выявления бактерий рода Salmonella в пищевых продуктах с использованием анализатора Vidas/miniVidas производства фирмы «BioMerieux», Франция. Методические рекомендации: утв. заместителем Главного государственного санитарного врача РФ и Департаментом Госсанэпиднадзора Минздрава РФ 20 сентября 2001 г.
6. МР 02.031-08. Сырье и продукты пищевые. Количественный микробиологический анализ пищевых продуктов НВЧ-методом при использовании автоматического анализатора ТЕМПО. Методические рекомендации: утв. Федеральной службой по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека 30 июня 2008 г.
For citations:
Tyunev A.V.,
Alekseyeva M.V.
USE OF RAPID METHODS FOR TESTING MEAT, VISCERA AND ANIMAL PRODUCTS. Veterinary Science Today. 2017;(3):40-43.
(In Russ.)
Views:
1236