Comparative evaluation of media used for detection of Salmonella spp
Abstract
About the Authors
G. S. SkitovichRussian Federation
K. V. Serova
Russian Federation
N. B. Shadrova
Russian Federation
O. V. Pruntova
Russian Federation
References
1. Ашмарин И.П., Васильев H.H., Амбросов В.А. Быстрые методы статистической обработки и планирование экспериментов. - Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1974. -76 с.
2. Бхуниа А.К. Патогенные микроорганизмы пищевых продуктов. - СПб.: Профессия, 2014. - 344 с.
3. ГОСТ ISO 11133-2-2011. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Руководящие указания по приготовлению и производству культуральных сред. Часть 2. Практические руководящие указания по эксплуатационным испытаниям культуральных сред. - М.: Стандартинформ, 2013. - 32 с.
4. Микробиологический анализ мяса, мяса птицы и яйцепродуктов / под ред. Дж.К. Мид; пер. с англ. - СПб.: Профессия, 2008. - 384 с.
5. BBL™XLD Agar. Quality control procedures. - Becton, Dickinson and Company, Sparks, MD, 2007. - L007426, Rev. 09. - URL: http://www.bd.com/ds/technicalCenter/inserts/L007426%2809%29%280907%29.pdf.
6. Detection of Salmonella serovars from clinical samples by enrichment broth cultivation-PCR procedure / G.G. Stone [et al.] // J. Clin. Microbiol. - 1994. - Vol. 32, № 7, - P. 1742-1749.
7. Manafi M. New developments in chromogenic and fluorogenic culture media // Int. J. Food Microbiol. - 2000, - Vol. 60, № 2-3. - P. 205-218.
8. Park S.-H., Ryu S. Kang D.-H. Development of an improved selective and differential medium for isolation of Salmonella spp. // J. Clin. Microbiol. - 2012. - Vol. 50, № 10, - P. 3222-3226.
9. Van der Zee H. Media for isolation of Salmonella H Progress in Industrial Microbiology. Handbook of Culture media for Food Microbiology / ed. J.E.L. Corry, G.D.W. Curtis, R.M. Baird. - Amsterdam, Netherlands: Elsevier, 2003, - Vol. 37, - P. 195-208.
Review
For citations:
Skitovich G.S., Serova K.V., Shadrova N.B., Pruntova O.V. Comparative evaluation of media used for detection of Salmonella spp. Veterinary Science Today. 2016;(2):39-45. (In Russ.)